maanantai 23. joulukuuta 2013

Osa 21; Työnhaku

Mihinkäs sitten?


(jatkoa osasta 20)

TYÖNHAKU

Aloin etsiä keväällä 2002 helpompia töitä. Kaipasin työpaikkaa, jossa olisi säännölliset työajat, vähemmän stressiä, mukavampi ilmapiiri ja selkeä toimenkuva. Luulin että kyseessä olisi melko helppo prosessi, mutta erehdyin melko täydellisesti. En ollut ollenkaan niin kiinnostava persoona kuin luulin. Työkokemukseni ei vakuuttanut, tai jos vakuutti, olin ylipätevän oloinen. Hain paikkaa kahta pykälää alempaa kuin missä jo olin.

Olin aivan valmis siirtymään käytännönläheisempiin tehtäviin. Eräs tuttavani, joka tunsi minut nuoruudestani innokkaana autorakentelijana, oli antanut minulle rengasalalla työskennellessäni lempinimen Pukupelle. Sellaiseksi tunsin usein itseni, ja uudelta työpaikalta toivoin selvästi rennompaa ilmapiiriä. Halusin olla vahvemmin oma itseni, ilman yliampuvaa virka-asua ja valtavaa painetta uuden oppimisesta ja edustamisesta. Halusin olla ihan pian tuore isä, joka voisi iltaisin olla aktiivinen vanhempi.

Silloin olin niin kypsä työpaikanvaihdokselle, että CV:n ja uuden työn etsintätyö vaikuttivat jo sellaisenaan helpottavilta. Sellainen vire ei ole paras mahdollinen hyvän lopputuloksen aikaansaamiselle – ihminen on tavallaan vähän liiankin vapaata riistaa. Mielestäni työhaastatteluun pitäisi aina lähteä nöyränä mutta silti omaakin etua ajaen. Työsopimus ja –suhde ovat kahden kauppa, joten molempien osapuolien tulisi saada suunnilleen sellainen lopputulos jota ollaan hakemassa. Itseäni on työhaastatteluissa helpottanut tavoitteiden selkeä kirjaaminen etukäteen, aivan kuten mihin tahansa muuhun tärkeään neuvotteluun mennessä. Kyseessä on myyntitilanne, mutta vain omana itsenään saa annettua parhaan kuvan itsestään. Vaikka työnhakuoppaita on valtavasti tarjolla, paras neuvo on kai yksinkertaisin: tuo vahvuutesi esille sellaisina kuin ne ovat. Omassa käytöksessäni olisi keväällä 2002 ollut varmasi paljon parannettavaa, ja siksi en saanut haluamaani uutta työpaikkaa niin vaivatta kuin itsevarmana ja juuri 30 vuotta täyttäneenä oletin.

Keskustelin muutaman kuukauden aikana useista työtehtävistä, joista kerron tässä vain kahdesta. Ensimmäinen oli erään pienen automerkin valtuutetun huoltokorjaamon työnjohtotehtävät. Voin vain kuvitella, miltä korjaamopäälliköstä tuntui kun astelin puku päälläni hänen työpisteeseensä haastateltavaksi. Silloisessa työpaikassani minulla oli työhuone, jossa riitti tilaa ja siellä oli pieni neuvottelupöytäkin. Hänellä pulestaan oli resuinen loosi asiakastilan nurkassa. Kerroin aika maltillisesti mitä tein ja mitä olin kokenut. Mielestäni minulla oli hyvä tausta siirtyä taas työnjohtajaksi, olinhan saanut pätevän koulutuksen siihen työhön heti insinöörikoulutuksen jälkeen.

Korjaamopäällikkö oli rehellinen mies: hän totesi että paikka ei ole minun. Hän ei uskonut halukkuuteeni tehdä enää työtä lattiatasolla kärttyisten asiakkaiden parissa. Ehkä hän pelkäsi hieman omankin tulevaisuutensa puolesta, vaikka tunnettu sääntöhän on että menestyksekäs esimies palkkaa iskunyrkikseen itseään lahjakkaampia henkilöitä. Palkkatoiveelleni, muistaakseni 3 000 euroa, hän nauroi. ”Saanko tuon kirjallisena? En tienaa itsekään tuota, ja haluaisin näyttää tuota ajatustasi seuraavassa johtopalaverissamme”.

Toinen työhaastattelupaikkani oli Harley Davidson –jälleenmyyjä. Moottoripyörämyyjän paikka olisi voinut olla minun, jos olisin tuonut vapautuneemmin esille omaa itseäni. Lisäksi silloisen työni raadollisuuden puiminen työhaastattelussa ei ollut järkevää, koska vaikutin takuulla siten ennemminkin terapiapaikkaa hakevalta ongelmatapaukselta kuin innokkaalta, asiantuntevalta ja kaupalliselta myyntimieheltä. Kyllähän siinä vastapelurikin koetti säikytellä minua asiakaskunnan hurjapäisyydellä ja yrityksen omistajan taiteellisuudella. Kemiamme eivät kohdanneet, ja tiesin soittavani turhaan viikon päästä kysyäkseni mahdollisuuksiani saada hakemani paikan. Prätkäliikkeeseen olisi pitänyt tulla prätkällä, farkuissa ja nahkarotsissa. Noissa vetimissä olisin ollut oma itseni, rehellinen ja puhuttelevampi. Ensivaikutelma ratkaisi, ja tällä kertaa väärä tilannetajuni kiskaisi maton jalkojeni alta.

Mentyäni tavoitteissani tarpeeksi (eli liian) alas, varmistin itselleni töitä tuttavieni siivousyrityksessä. Olin kai henkisesti jo aika lopussa. Siellä en ehtinyt kuitenkaan tehdä päivääkään töitä, sillä muutakin tuli tarjolle. Irtisanoessani itseni Goodyear Dunlopilta Nordic-johto hätkähti. He eivät olisi uskoneet minun tekevän sitä ratkaisua, vaikka ongelmista keskusteltiinkin kohtuullisen avoimesti. Minulle tarjottiin yhtiön sisällä vastuupaikkaa automaahantuojien suuntaan, samalla palkalla kuin ennen. Harkitsin asiaa ja kieltäydyin. On vaikeaa päätellä oliko se järkevä ja hutiloitu ratkaisu. Itse pelkäsin, kuinka sopeutuisin toimimaan samassa yrityksessä mutta alemmassa virassa kuin aiemmin.


Olin paininut automaahantuojapuolen myyntivastaavan, mainion Kjellin kanssa hänen työnkuvansa ongelmien kanssa pitkin alkuvuotta 2002. Miten voisin asettua luottavaisena hänen saappaisiinsa? Tutussa yrityksessä ja organisaatiossa olisi kuitenkin ollut verrattain helppoa jatkaa, ikään kuin hieman sivusta seuraten. Asiakkaat olisivat olleet henkilökohtaisia tuttujani. Päätökseni piti, vaihdoin työpaikkaa huhtikuussa ja Helmi-tyttömme syntymään oli aikaa enää reilu kuukausi. Luulen että jos olisin vastaavassa tilanteessa nyt, näillä työelämän ajokilometreillä, olisin jäänyt itsevarmasti taloon ja katsonut mitä tuleman pitää. Siinä ei olisi ollut kuin voitettavaa! Mutta kolmekymppinen luuli tietävänsä paremmin, ja oman lähtöpäätöksensä pyörtäminen olisi tavallaan ollut luovuttamista, vai? Se olisi ollut ylpeyden nielemistä, ja siihen minulla ei riittänyt puhti.